Wat is podcasten?

Een manier voor een persoon, groep of organisatie een op audio gebaseerde boodschap te verspreiden naar een beperkt of openbaar publiek.

Waarom podcasten?

Het biedt een mogelijkheid om op een directe manier, heel persoonlijk, naar een groep te communiceren over hetgeen die groep belangt. Iemand kan gaan podcasten omdat hij een boodschap of visie wil verspreiden onder het grotere publiek. Maar een organisatie kan deze ook gebruiken om periodiek intern op een directe manier te communiceren met het personeel en/of relaties.

Hoe werkt het?

Podcasting gaat over audio. Het zijn uiteindelijk audiobestanden, die na opname en afwerking op een server worden geplaatst. Via een speciaal mechanisme genaamd RSS kunnen mensen zich dan abonneren bv. via een podcast app op smartphones of computer.
Dit abonnement kan openbaar zijn, maar ook besloten achter een wachtwoord, bv. voor interne communicaties.

Wat doen wij voor u?

Concept

We kunnen U helpen met het uitwerken van een concept, zoals de manier van presenteren, eventuele keuze van muziek en klanken ter ondersteuning. Hierbij hoort ook het helpen definiëren van een potentieel of gewenst publiek.

Opname

We realiseren de opnames op een professionele manier zodat de geluidskwaliteit voldoet aan de normen die gelden voor bv. “gewone radio”. Dit kan zowel in onze eigen studio, in hartje Berchem/Antwerpen, of op locatie in een voor u makkelijke plaats.

Afwerking

Ne de opname volgt de mastering. Dit moet nauwkeurig gebeuren. De meeste mensen luisteren naar een podcast via oortjes of koptelefoon. Daarom is van belang dat de geluidsdruk egaal is en er geen noodzaak is om bv. aan het volume te draaien om zachtere passages beter te horen, waarna er iets luids gebeurt en de oren nadelig belasten.
Bovendien moeten podcasts onderling ook overeenkomen met elkaar om grote verschillen in volume tegen te gaan. Daar geden normen voor waar wij ons aan houden om het luistercomfort te garanderen. Dan is uiteindelijk de ‘sound’ ook van belang. Die kan naar aanleiding van de inhoud helpen om het karakter van de podcast te helpen versterken.

Distributie

Aan het einde van de keten staat de distributie. Dit kunnen we geheel voor u verzorgen op diverse manieren.
Een optie is dat U met de master vertrekt en het binnen uw organisatie, of met eigen middelen verder gaat verwerken.
In een ander geval kunnen we helpen met het opzetten een eigen webpagina of website met daarop de juiste software voor d zg. syndicatie en het vervolgens linken aan platformen zoals Spotify, Itunes en Android podcasts zodat iedereen zich kan abonneren.

Promotie

Indien u wenst kunnen we advies geven over de mogelijkheden die er zijn om de podcast te promoten of  te monetariseren, dwz. er een bron van inkomsten uit te genereren.

Meer info?

Neem hieronder contact met ons op.

Wie zijn wij?

APS wordt geleid door radio/podcast veteraan Istvan Leel-Ossy vanuit zijn studio in Berchem.
Hij begon zijn loopbaan in Nederland al op vroege leeftijd bij vrije radio’s, uiteindelijk om terecht te komen bij de VARA radio als producer van het Betonuur.
Sinds de opkomst van het podcast fenomeen heeft hij al diverse podcasts gerealiseerd over verschillende thema’s. Klik hier voor wat voorbeelden.

Een van de laatste succesvolle series was de BDW-Cast met Schijnburgemeester BDW in Antwerpen. Op dit moment is er bv de Praattafel.

Scroll to Top